Zaznacz stronę

PENDŻAB

RYŻ BASMATI

„Basmati” to długoziarnisty aromatyczny ryż uprawiany u podnóża Himalajów na subkontynencie indyjskim. Pakistan i Indie są najbardziej znane z uprawy tej odmiany bardzo długich, smukłych ziaren ryżu, które wydłużają się co najmniej dwukrotnie w stosunku do pierwotnego rozmiaru, a po ugotowaniu mają miękką i puszystą konsystencję. Ryż basmati jest wyjątkowy wśród innych aromatycznych odmian ryżu długoziarnistego ze względu na jego pyszny smak, doskonały aromat i wyrazisty smak. Warunki agroklimatyczne na określonym obszarze geograficznym, a także metody zbioru, przetwarzania i dojrzewania nadają ryżowi Basmati te charakterystyczne cechy. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom „Pachnąca Perła” dodaje klasy, która potrafi zamienić nawet najzwyklejszy posiłek w rozkosz dla smakoszy.
R

Długie ziarna

R

Naturalny Aromat

R

Tradycyjny smak

R

Drobno wyselekcjonowane ziarna

OPAKOWANIA

500g

1 kg

5 kg

20 kg

INFORMACJE O WARTOŚCI ODŻYWCZEJ

porcja Wielkość 1/4 szklanki (45 gramów) Wydajność 3/4 szklanki ugotowanego ryżu Porcja z pojemnika 100
Energia 334.0 kcal
Białka 6.5 gm
węglowodany 70.0 gm
Błonnik  2.4gm
lipidy 0.4 gm

Instrukcje dotyczące przechowywania: Zawsze przechowuj w chłodnym i suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Wskazówki dotyczące przygotowania idealnego ryżu Basmati:

Ryż Basmati należy zawsze namoczyć w wodzie przed gotowaniem

Najlepszym sposobem na ugotowanie ryżu Basmati jest namoczenie go w wodzie przed gotowaniem. Im dłużej ją moczysz, tym mniej czasu będzie potrzebowała na gotowanie. Zaleca się moczyć ryż w wodzie do 30 minut. Rozpocznie to proces wchłaniania wody, co oznacza mniej czasu spędzonego na kuchence. Płukanie ryżu przed gotowaniem usunie cienką warstwę skrobi, która naturalnie występuje, zapobiegając sklejaniu się ryżu po ugotowaniu.

Zmierz poprawnie

2:1 wody do ryżu to idealny stosunek, którego potrzebujesz do gotowania ryżu basmati. Najpierw zmierz ilość ryżu i odpowiednio oblicz ilość wody. Jako odniesienie, trzymaj się 90 g niegotowanego ryżu na osobę podczas gotowania dla grupy osób.

Czas gotowania 

Czas gotowania zależy od tego, jak długo moczyłeś ryż. Jeśli moczyłeś ryż przez 30 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Twój ryż basmati będzie potrzebował 20-22 minut, jeśli pominiesz proces namaczania, więc moczenie jest wysoce zalecane.

Spulchnij ryż widelcem

Po ugotowaniu ryżu odcedź nadmiar wody, która nie została wchłonięta podczas gotowania, a następnie użyj widelca, aby lekko spulchnić i oddzielić pyszne ziarna.

Na koniec połącz ryż z dowolnym curry lub gulaszem i ciesz się!

Wskazówki dotyczące przygotowania idealnego ryżu Basmati:

Ryż opłucz

Aby uzyskać puszyste pojedyncze ziarna ryżu, opłucz je przed gotowaniem, aby usunąć nadmiar skrobi z powierzchni. Pozostawiona skrobia sprawia, że ​​ryż skleja się i podczas gotowania tworzy lepką ciecz. Opłucz ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już mętna, ale przezroczysta.

Gotować we wrzącej wodzie

Do rondelka wlej minimum 500 ml wody z umytym ryżem i zagotuj.

Zamieszać tylko na początku

Kilkakrotne mieszanie ryżu w miarę wzrostu temperatury wody gwarantuje, że nic nie przylgnie do dna. Ale nigdy nie mieszaj ryżu po założeniu pokrywki. W przeciwnym razie ziarna będą przypominać budyń.

Po przykryciu zredukuj na wolnym ogniu

Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie natychmiast przykryj garnek i zmniejsz ogień do niskiego. To działanie zatrzymuje parę wewnątrz i zmniejsza intensywność ciepła, dzięki czemu ryż może stopniowo wchłaniać płyn. Ten proces gotowania trwa około 10-12 minut w przypadku białego ryżu; dostosować czas do rodzaju i ilości ryżu.
Pod koniec krótko podnieś lekko pokrywkę, aby sprawdzić, czy ziarna wchłonęły całą wodę. Pamiętaj jednak, aby szybko przykryć garnek, aby zapobiec wydostawaniu się zbyt dużej ilości pary.

Pozwól ryżowi ostygnąć

Wyłącz ogrzewanie i pozostaw ryż na parze przez około 10 minut, aby miał szansę wchłonąć ostatnie krople płynu. Następnie możesz dodać ryż do dowolnego dania, które chcesz ugotować.

GDZIE KUPIĆ?