1121 SPRZEDAM
RYŻ BASMATI
Bardzo długie ziarno
Naturalny Aromat
Tradycyjny smak
Mocna tekstura
OPAKOWANIA
500g
1 kg
5 kg
20 kg
INFORMACJE O WARTOŚCI ODŻYWCZEJ
Energia | 334.0 kcal |
Białka | 6.5 gm |
węglowodany | 70.0 gm |
Błonnik | 2.4gm |
lipidy | 0.4 gm |
Instrukcje dotyczące przechowywania: Zawsze przechowuj w chłodnym i suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Wskazówki dotyczące przygotowania idealnego ryżu Basmati:
Ryż Basmati należy zawsze namoczyć w wodzie przed gotowaniem
Najlepszym sposobem na ugotowanie ryżu Basmati jest namoczenie go w wodzie przed gotowaniem. Im dłużej ją moczysz, tym mniej czasu będzie potrzebowała na gotowanie. Zaleca się moczyć ryż w wodzie do 30 minut. Rozpocznie to proces wchłaniania wody, co oznacza mniej czasu spędzonego na kuchence. Płukanie ryżu przed gotowaniem usunie cienką warstwę skrobi, która naturalnie występuje, zapobiegając sklejaniu się ryżu po ugotowaniu.
Zmierz poprawnie
2:1 wody do ryżu to idealny stosunek, którego potrzebujesz do gotowania ryżu basmati. Najpierw zmierz ilość ryżu i odpowiednio oblicz ilość wody. Jako odniesienie, trzymaj się 90 g niegotowanego ryżu na osobę podczas gotowania dla grupy osób.
Czas gotowania
Czas gotowania zależy od tego, jak długo moczyłeś ryż. Jeśli moczyłeś ryż przez 30 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Twój ryż basmati będzie potrzebował 20-22 minut, jeśli pominiesz proces namaczania, więc moczenie jest wysoce zalecane.
Spulchnij ryż widelcem
Po ugotowaniu ryżu odcedź nadmiar wody, która nie została wchłonięta podczas gotowania, a następnie użyj widelca, aby lekko spulchnić i oddzielić pyszne ziarna.
Na koniec połącz ryż z dowolnym curry lub gulaszem i ciesz się!
Wskazówki dotyczące przygotowania idealnego ryżu Basmati:
Ryż opłucz
Aby uzyskać puszyste pojedyncze ziarna ryżu, opłucz je przed gotowaniem, aby usunąć nadmiar skrobi z powierzchni. Pozostawiona skrobia sprawia, że ryż skleja się i podczas gotowania tworzy lepką ciecz. Opłucz ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już mętna, ale przezroczysta.
Gotować we wrzącej wodzie
Do rondelka wlej minimum 500 ml wody z umytym ryżem i zagotuj.
Zamieszać tylko na początku
Kilkakrotne mieszanie ryżu w miarę wzrostu temperatury wody gwarantuje, że nic nie przylgnie do dna. Ale nigdy nie mieszaj ryżu po założeniu pokrywki. W przeciwnym razie ziarna będą przypominać budyń.
Po przykryciu zredukuj na wolnym ogniu
Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie natychmiast przykryj garnek i zmniejsz ogień do niskiego. To działanie zatrzymuje parę wewnątrz i zmniejsza intensywność ciepła, dzięki czemu ryż może stopniowo wchłaniać płyn. Ten proces gotowania trwa około 10-12 minut w przypadku białego ryżu; dostosować czas do rodzaju i ilości ryżu.
Pod koniec krótko podnieś lekko pokrywkę, aby sprawdzić, czy ziarna wchłonęły całą wodę. Pamiętaj jednak, aby szybko przykryć garnek, aby zapobiec wydostawaniu się zbyt dużej ilości pary.
Pozwól ryżowi ostygnąć
Wyłącz ogrzewanie i pozostaw ryż na parze przez około 10 minut, aby miał szansę wchłonąć ostatnie krople płynu. Następnie możesz dodać ryż do dowolnego dania, które chcesz ugotować.